top of page
Zoeken
marleenmaras

Wat we niet weten en wat we niet zien....

Bijgewerkt op: 13 sep 2023





Bij de aanschaf van cosmetica, gaan meer en meer mensen de ingrediëntenlijst op de verpakking controleren om na te gaan of het product biedt wat we zoeken. Is het product veilig, is het natuurlijk, biologisch? Welke waardevolle actieve stoffen bevat het? Welke bewaarstoffen zijn er gebruikt? Bevat het allergene stoffen…? Om makkelijker antwoorden te vinden, gebruikt men meer en meer diverse apps die je helpen een oordeel te vellen. De ingrediëntenlijst wordt gescand en voilà, daar rolt een oordeel met een score en een rapport uit dat je helpt te bepalen of je te maken hebt met een betrouwbaar product. Toch moeten we hier genuanceerd over blijven nadenken. Verschillende apps leveren soms erg verschillende resultaten op: veel hangt af van wie de ontwikkelaar achter de app is en welke criteria gebruikt zijn voor het beoordelen van een product.


Ondanks vele pogingen om vat te krijgen op de kwaliteit van een cosmetisch product, is er nog steeds veel wat we niet weten en wat we niet zien bij het controleren van ingrediëntenlijsten.


Als ontwikkelaar van cosmetica ben ik hier onlangs nog maar eens mee geconfronteerd: Sommige grondstoffen voor cosmetica bevatten additieven, maar het gebeurt dat de vermelding van die additieven goed verborgen is of zelfs niet meegedeeld wordt door de leverancier. Zo gebeurt het dat je een 100% natuurlijke grondstof denkt te gebruiken in je producten en nadien ontdekt dat er synthetische toevoegingen zijn gebeurd. Het ontdekken van die toevoegingen wordt zelfs door de meest ervaren mensen in de cosmetica wereld soms over het hoofd gezien. Om die reden werkt Enfleur Pure & Natural samen met een geaccrediteerd safety assessment bureau Skinconsult In Nederland. Hier gaat men heel grondig, bijna als een detective, de kwaliteit van de ingrediënten controleren.



Iets anders wat je als klant niet kan weten is of een actieve stof in voldoende hoeveelheid in een product aanwezig is om echt werkzaam te zijn. Een ander ‘onzichtbaar’ feit is dat actieve stoffen vervallen kunnen zijn en dus inactief tegen de tijd dat je je product begint te gebruiken. Veel van onze cosmetica zijn namelijk lang onderweg in een verkoopcyclus waar productie gebeurt op grote schaal en de ontwikkeling is erop gericht dat producten bij voorkeur 3, 4 tot 5 jaar (soms tot 10 jaar!) verkoopbaar moeten blijven. Zolang een product er goed uit ziet, goed ruikt en goed aanvoelt, heb je als klant geen idee of het product nog een optimale werking heeft om het verschil te maken voor je huid. Enfleur Pure & Natural is een artisanaal bedrijf: hier worden producten elk kwartaal vers en in kleine batchen gemaakt. De verkoop gebeurt hoofdzakelijk via verkooppartners die kleine stock hoeveelheden aankopen zodat ook zij meehelpen om de versheid van de producten te garanderen. Via de batch code kan je nagaan wanneer een product gemaakt is in het Enfleur lab. Wil je hier meer over weten, vraag dan gerust om verder advies bij de verkooppunten.

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page